ЕК доклад мониторинг България

ЕК представя годишния доклад за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка

Европейската комисия ще представи днес годишния доклад за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Той дава оценка на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви миналата седмица, че докладът за България ще бъде „много положителен“.

Юнкер нееднократно  обещава механизът за сътрудничество и проверка за България да отпадне до края на мандата на сегашната комисия, т.е до края на 2019 година.

Очаква се той да бъде заменен с общоевропейски механизъм, който да следи правосъдните системи не само в България и Румъния, а във всички държави-членки на ЕС.

Споед източници на bTV обаче, докладът няма да е толкова положителен колкото се очакваше. Сред крииките е начинът, по който беше избрана парламентарната квота на Висшия съдебен съвет и приетите пътни карти на прокуратурата. Отбелязано е още, че не се налага формулирането на нови препоръки към страната ни.

В доклада са посочени няколко положителни аспекта, сред които приемането на нов антикорупционен закон и засилването на борбата с организираната престъпност.

Традиционно докладът за България се представя през януари. Тази година той беше изтеглен по-рано, за да не съвпадне с началото на българското председателство на Съвета на ЕС.

- реклама -