МТСП, хора с увреждания програма

ЕК предлага правата на хората в неравностойно положение да се признават навсякъде в ЕС

Европейската комисия предложи днес законодателни промени, с които навсякъде в ЕС да бъдат признавани правата, дадени на хората в неравностойно положение. Това засяга документите за нетрудоспособност и картите за паркиране, се отбелязва в съобщение на комисията.

Промените засягат 87 милиона европейци, посочи на пресконференция зам.-председателят на комисията Вера Юрова. Тези хора всекидневно са изправени пред трудности, непознати за останалите, добави тя.

Комисията предлага в ЕС да се въведе уеднаквена карта за загуба на трудоспособност и за подобрения при картите за паркинг. Предвижда се държавните власти да издават картите по общ образец, на физическо копие и в цифров вид. Държавите от ЕС ще трябва да въведат правила за издаването на тези карти и за отнемането им, както и глоби за неспазване на правата, които тези документи удостоверяват.

Комисията отбелязва, че подобен подход е бил изпробван временно от Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Италия, Малта, Румъния и Словения. Взаимното признаване на карти между тези страни е било приложено между 2016 и 2018 година.

- реклама -