ЕС, САЩ, сътрудничество, области, Байдън

ЕК предлага повишено сътрудничество със САЩ срещу пандемията, климата, търговията и демокрацията

Европейската комисия представи днес предложение за повишаване на сътрудничеството със САЩ в областите от общ интерес.

В съобщение на ЕК се казва, че победата на новоизбрания президент Джо Байдън, съчетана с новата геополитическа и икономическа реалност, предоставя уникална възможност за разработване на нова трансатлантическа програма за глобално сътрудничество.

Европейската стратегия за възобновяване на отношенията със Съединените щати при администрацията на Джоузеф Байдън включва четири основни направления: пандемия, климат, търговия и напредък на западния модел на демокрация.

ЕС ще търси взаимодействие с Байдън за популяризиране на западния модел на демокрация, за противодействие на Руската федерация и смяна на властта в Беларус

Комисията предлага да се подобри взаимодействието в борбата с пандемията от ковид, в развитието на технологиите и опазването на околната среда. Според ЕК е необходимо двете страни да укрепят международните институции и подхода за съвместно решаване на откритите въпроси.

Предлага се двете страни да работят съвместно за промени в Световната здравна организация и Световната търговска организация, както и за създаване на общ съвет по търговията, за надзор над технологичните фирми, за промени в данъчните политики, за защита на технологиите, по въпросите на изкуствения интелект.

ЕК предлага да се работи съвместно със САЩ срещу авторитаризма, нарушаването на общите ценности и човешките права, корупцията. Очаква се предложенията да бъдат оценени от Европейския съвет

- реклама -