Amazon ЕК решение данъци държавна помощ Amazon

ЕК постанови Amazon да плати 250 милиона евро за неплатени данъци в Люксембург

Европейската комисия реши, че Люксембург е предоставил неправомерни данъчни облекчения на Amazon за около 250 милиона евро.

Съгласно правилата на ЕС за държавните помощи, това е незаконно, защото е позволило на Амазон (Amazon) да плати значително по-малко данъци в сравнение с другите дружества и се счита за държавна помощ.

Решението следва тригодишно разследване на данъчните споразумения между американския онлайн търговец на дребно и Люксембург.

Решението на комисията, обявено от комисаря по конкуренцията Маргарет Вестагер, твърди категорично, че споразумението „представлява държавна помощ“. Amazon трябва да плати и лихви върху тази сума.

„Люксембург е дала незаконни данъчни облекчения на Amazon, в резултат на което почти три четвърти от печалбите на компанията не са обложени с данък“, заяви комисар Вестагер.

„С други думи, на Amazon е било разрешено да плаща четири пъти по-малко данъци, отколкото други местни компании, подлежащи на същите национални данъчни правила, което е незаконно, съгласно правилата на ЕС за държавните помощи„, добави тя.

Люксембург трябва да възстанови сумата,  макар че съгласно правото на ЕС на страната не могат да бъдат налагани глоби.

Люксембургските власти заявиха, че ще „използват  анализират решението“.

„Решението на Комисията се отнася до период, започващ през 2006 г. С течение на времето както международната, така и люксембургската правна рамка значително се развиха“, казаха те.

В отговор на решението на комисията Amazon обяви, че не е получила никакво специално отношение от Люксембург и че е плащала данъци „в пълно съответствие както с люксембургското, така и с международното данъчно законодателство“.

„Ние ще проучим решението на Комисията и ще разгледаме нашите правни възможности, включително и обжалване. Нашите 50 000 служители в Европа продължават да се насочват към обслужването на нашите клиенти и на стотиците хиляди малки фирми, които работят с нас“, се казва в изявление на компанията.

Решението на Европейската комисия е подобно на глобата от 13 милиарда евро, която беше наложена на американския технологичен гигант Apple миналата година за неплатени данъци в Ирландия.

Данъчното споразумение между Люксембург и Amazon е сключено през 2003 г.q когато сегашният председател на комисията Жан-Клод Юнкер е премиер на Люксембург.

- реклама -