ЕК плаща: Всеки дом със соларен панел

Всеки дом със соларен панел. Европейската комисия предлага общият дял на енергия от възобновяеми източници в страните- членки да достигне 45%.

У нас към 2020 г. потреблението на зелена енергия е 23%,

сочи статистиката на енергийното министерство. Марин Млеченков е от горнооряховското село Поликраище. Вложил е 5 000 лева, за да изгради 12 соларни панела в дома си.

„Идеята е това нещо да захранва 2 климатика. През деня, когато сме на работа, климатикът ще работи и ще охлажда и като се приберем ще ни е хладно, без да сме вложили някакви средства”, казва Млеченков пред Нова телевизия. Той се надява да избие вложените пари за година.

В същото време 12 ДКЦ в София ще е първото със

система за възобновяема енергия. До дни тук ще бъдат изградени панели, с които лечебното заведение не само ще спестява 10 000 лева месечно за ток, а и ще го продава.
„Всички виждаме как електроенергията стремглаво скача нагоре. Основно ще поемаме лични нужди с фотоволтаика, а в почивните дни, когато потреблението ни е по-ниско, се надяваме и да го предлагаме на ЧЕЗ”, заяви д-р Васил Василев,  директор на 12 ДКЦ.

Именно заради по-високата цена на тока се е

повишил и интересът към зелената енергия. Това забелязва предприемачът Мирослав Тошкин, който строи сгради с автономно захранване. Процедурата за стартирането им обаче определя като тромава.

„Хората преминават през иглени уши, докато минат цялата процедура. Това са 6-7 месеца, за обикновения човек, който се занимава с нещо друго. Това е изключително тежко”, казва Тошкин.
До 2025 Европейската комисия предвижда всички обществени

сгради в Съюза да са със соларни панели.

А до 2029 – това да се случи и с всички нови жилищни сгради.

 „Да имаме огромна инвестиция във възобновяема енергия е най-голямата ни задача. Нашата цел до 2030 година е да повишим използването й от 40% на 45%”, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Енергийното министерство у нас одобрява идеята, за изпълнението й обаче ще са нужни много технологични решения и планиране.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено