COVID-19

ЕК планира да одобри няколко лекарства за лечение на COVID

Европейската комисия планира до края на годината да одобри за употреба до пет нови лекарства за лечение на COVID-19 . Това се казва в публикуваната днес стратегия на ЕК за коронавируса.

Стратегията включва ясни действия и цели, включително одобрение на три нови лекарства за лечение на COVID-19 до октомври 2021 г. и вероятно още две до края на годината.

До юни ЕК „ще разполага с портфолио от 10 потенциални лекарства за лечение на COVID-19 и ще определи петте най-обещаващи“. Предстои избор на партньори сред производителите на лекарства, „за да се осигури достатъчен производствен капацитет“.

„Искаме да сме сигурни, че страните-членки ще имат еднакъв достъп до тези лекарства“, подчерта еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду при представянето на стратегията за терапевтични средства срещу коронавируса.

Планът на ЕК включва инвестиране на 90 милиона евро в „проучвания на популацията и клинични изпитвания“ на болестта и подпомагане на „най-обещаващите терапевтични средства от предклинични изследвания до тяхното разрешение на пазара“, 2 милиона евро в „ускорени и координирани оценки за улесняване на одобряването на клинични изпитвания“, както и 40 милиона евро за „подготвителни действия за подпомагане на гъвкаво производство и достъп до терапевтични средства за Covid-19“.

- реклама -