Италия бюджет, ЕК санкции

ЕК отхвърли проектобюджета на Италия – следват санкции

Европейската комисия отново отхвърли проектобюджета за 2019 година на управляващата популистка коалиция в Италия, който излиза в много голяма степен извън рамките на европейските норми, предаде AFP.
Така Брюксел открива пътя за евентуални финансови санкции към Рим.

В предложението на италианското правителство виждаме риск страната да затъне сляпо в нестабилност, посочи вицепрезидентът на ЕК и еврокомисар за еврото и социалния диалог, и за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис.

По думите му напълно оправдано е откриване на процедура за прекомерен дефицит, основана на италианския дълг от над 130 процента от БВП.

Подобна процедура може да доведе до финансови санкции срещу Италия. Това е процес, който поставя под контрол и определя крайни срокове и цели за страните членки, нарушили фискалните правила на еврозоната.

Публикувано във факти.бг:Повечето страни членки са били подлагани на подобна процедура в някакъв момент, особено по време на финансови кризи, но на никоя от тях не е налагана глоба, която може да достигне до 0,2 процента от БВП.

Откриването на процедурата трябва да бъде одобрено от страните членки.

- реклама -