Брекзит Великобритания варианти, ЕС отлагане удължаване сделка

ЕК отговори на Великобритания: Държавите-членки единодушно трябва да решат дали да се отложи Брекзит

Европейската комисия заяви, че решението за отлагане на датата на Брекзит трябва да бъде прието единодушно от 27-те страни-членки на Европейския съюз.

„Приемаме за сведение днешното гласуване. Молбата за удължаване на член 50 от Лисабонския договор изисква единодушно решение на всичките 27 страни-членки“, се казва в изявлението на ЕК.

Молбата трябва да се разгледа от Европейския съвет и да се вземат предвид всички обстоятелства. „Подобна молба трябва да бъде разгледана от Европейския съвет, като се даде приоритет на осигуряването на функционирането на институциите на ЕС и се вземат под внимание причините и сроковете за възможното отлагане на датата. Председателят Жан-Клод Юнкер е в постоянен контакт с всички лидери“, подчертаха от ЕК.

По-рано тази вечер британският парламент подкрепи предложението на правителството за отлагане на датата за излизане на Обединеното кралство от ЕС за по-късен срок. По време на днешното гласуване в Камарата на общините 412 депутати се обявиха за отлагане на Брекзит, а 202 гласуваха против.

Сега британското правителство трябва да изпрати искане до ЕС за така нареченото техническо отлагане на датата на Брекзит от 29 март до 30 юни. Но това ще се случи, ако камарата на общините одобри до 20 март проекта за споразумението за условията за Брекзит, които британският премиер Тереза Мей успя да договори по време на преговорите с Брюксел. Ако това не се случи, тогава правителството ще иска отлагане на Брекзит за по-дълъг период, продължителността на който трябва да бъде съгласуван с ЕС.

- реклама -