ЕК отговори на исканията за разпространение на ваксините срещу Ковид-19

Европейската комисия отговори на недоволството на редица държави от ЕС от ситуацията с разпределението на ваксините срещу коронавирус в региона, като отбеляза, че най-справедливият механизъм ще бъде дозите ваксини да се разпределят пропорционално на населението на отделните страни, съобщава РИА Новости.

Европейската комисия подписа договори за възможността за доставка на ваксини в ЕС срещу Ковид-19 на етапа на тяхното разработване. Предполагаше се, че ако ваксината на един или друг производител, с който Европейската комисия е сключила споразумение, се окаже ефективна и безопасна и получи одобрение за употреба в ЕС, страните от Съюза ще могат да я закупят по условията, договорени от ЕК. Сред тези условия е броят на дозите, които могат да бъдат доставени на целия съюз.

По-рано в събота медиите съобщиха, че лидерите на Австрия, Чехия, Словения, България и Латвия са изпратили писмо до ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет, в което казват, че доставките на ваксини от фармацевтични компании до членовете на ЕС не се осъществява на равна основа. Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви по-рано, че е обсъждал въпроса за ваксините с правителствените ръководители на Белгия, Гърция, Полша, Словения и Чехия, в резултат на което политиците стигнаха до заключението, че доставките не се извършват на база на глава от населението, както е договорено от ЕС. По-конкретно, според Курц, на глава от населението Малта трябва да получи 3 пъти повече дози ваксини от България до юни, а Нидерландия според това изчисление ще получи не само повече от Германия, но и два пъти повече Хърватия. Курц отбеляза, че има индикации, че се е състояла определена среща, т. н. „базар“, на която са сключени допълнителни споразумения за доставка между редица европейски държави и фармацевтични компании, надвишаващи квотите на ЕС.

„Разпределението (между страните от ЕС, бел. ред.) на дозите ваксини в съответствие с предварителните споразумения (ЕК) за тяхното снабдяване се извършва в рамките на прозрачен процес. Европейската комисия е съгласна с последните изявления на няколко държави от ЕС, че най-справедливо решение за разпределение на дозите на ваксината – това е пропорционалното разпределение въз основа на населението на всяка държава. Това е решението, което ЕК предложи за всички предварителни споразумения за покупка (ваксини, бел. ред..)”, се казва в съобщение от ЕК.

Комисията отбеляза, че страните от ЕС са решили да се откажат от предложението на ЕК, като добавят гъвкавост, за да се споразумеят за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава. „В съответствие с тази система, ако държавата реши да не избира (всички дози ваксини според квотата, бел. ред.), дозите се преразпределят между други заинтересовани страни от ЕС“, се казва в съобщението.

Държавите от Съюза използваха тази система, за да променят механизма на пропорционално разпределение на ваксините по брой население, предложен от Европейската комисия в рамките на всички договори за доставка на ваксини, пише ЕК. Държавите-членки на ЕС ще трябва сами да стигнат до съгласие дали искат да се върнат към този механизъм.

Лидерите на петте страни от ЕС, които написаха писмо до ръководителите на ЕК и Европейския съвет, призоваха Брюксел да проведе среща на върха на лидерите на ЕС заради неравномерното разпределение на ваксините между страните от блока. Източник в структурите на ЕС заяви след това, че координацията в борбата срещу Ковид-19 в Европейския съюз ще бъде обсъдена на срещата на върха на лидерите на страните от региона на 25-26 март, както бе планирано по-рано.

- реклама -