Европейска комисия доклад българско гражднаство паспорти области прилагане директиви апартаментгейт мониторинг Тимерманс

ЕК оповестява годишния си доклад за върховенството на закона в ЕС

Европейската комисия представя днес втория годишен доклад за състоянието на върховенството на закона.

Документът, който се оповестява за втора година, цели да покаже тенденциите в развитието по теми като съдебната система, борбата с корупцията, медийната свобода.

От Брюксел подчертават, че докладът е „превантивен инструмент“ и няма механизми за налагане на санкции. Изводите от него обаче биха могли да поставят начало на наказателна процедура.

Очаква се в частта за България да бъдат отбелязани санкциите по закона „Магнитски“, наложени от Вашингтон на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Най-вероятно ще бъдат отчетени и неприключили законодателни промени, свързани с отчетността на главния прокурор.

В първия доклад миналата есен Комисията посочи, че има трудности в работата на съдебната система и медиите в България.  Корупцията също беше отбелязана като проблем.

Предвижда се заключенията от новия доклад да бъдат взети предвид при одобряването на бъдещите разходи в ЕС от общия бюджет.

- реклама -