Johnson& Johnson
сн. БГНЕС

ЕК одобри използването на ваксината на Johnson & Johnson в Европейския съюз

Европейската комисия одобри използването на ваксината на Johnson & Johnson в Европейския съюз, се казва в официално изявление.

„Днес Европейската комисия издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината за COVID-19, разработена от Janssen Pharmaceutica NV, една от фармацевтичните компании на Johnson & Johnson, и четвъртата ваксина за COVID-19, разрешена в ЕС“, съобщава комисията на официалния си сайт.

Това се случва само часове след като EMA препоръчва да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината Janssen на Johnson& Johnson за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години.

След задълбочена оценка, комисията по лекарствата на EMA прецени, че данните за ваксината са надеждни и отговарят на критериите за ефикасност, безопасност и качество. Ваксината срещу COVID-19 Janssen е четвъртата препоръчана в ЕС ваксина за предотвратяване на COVID-19.

Johnson & Johnson
сн. БГНЕС

Това положително становище ще даде още една възможност на властите в ЕС да се борят с пандемията и да защитят живота и здравето на своите граждани, каза Емер Кук – изпълнителен директор на EMA.

Това е първата ваксина, която може да бъде употребена в еднократна доза.

ВСИЧКО ВАЖНО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА НОВАТА ВАКСИНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Резултати от клинично изпитване установиха, че ваксината Janssen е ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години.

Проучването установи 67% намаление на броя на симптоматичните случаи на COVID-19 след 2 седмици при хора, получили ваксината, което означава, че ваксината е имала 67% ефективност, пише в информацията на сайта на ЕМА.

Нежеланите реакции при тази обикновено са леки или умерени и се изчистват в рамките на няколко дни след ваксинацията. Най-често срещани са болка на мястото на инжектирането, главоболие, умора, мускулни болки и гадене.

- реклама -