ЕК втора вълна коронавирус мерки

ЕК одобри 37 милиарда евро за Гърция, Португалия и Полша

Европейската комисия одобри серия от многомилиардни пакети за държавна подкрепа за Гърция, Полша и Португалия, за да помогне за смекчаване на икономическото въздействие на коронавируса чрез безвъзмездни средства и гаранции за заем, предаде Ройтерс.

Комисията, която прилага антитръстовия регламент на ЕС, разхлаби правилата си миналия месец, за да позволи на правителствата на ЕС да подкрепят бизнеса и банките, след като фабриките започнаха да затварят врати, а на европейците беше наредено да стоят у дома, за да спрат разпространението на вируса.

В поредица от изявления в петък и в събота Комисията одобри програма за държавна помощ за 13 милиарда евро за португалската икономика, план за държавни гаранции за Полша в размер на 22 милиарда евро и схема за 2 милиарда евро за Гърция.

Счита се, че схемите не нарушават конкуренцията в ЕС.

„Този план за държавни гаранции в Полша ще помогне на полските предприятия да покрият непосредствените си оборотни средства и инвестиционни нужди“, заяви в изявление изпълнителният вицепрезидент на Комисията Маргрете Вестагер.

За Португалия Вестагер заяви, че 13-те милиарда евро ще „дадат възможност на Португалия да предоставя директни безвъзмездни средства и публични гаранции за заеми, за да помогне на малки и средни предприятия, както и на големи компании да покрият нуждите от инвестиции и оборотни средства“.

Гръцката схема позволява държавни гаранции за заеми от оборотен капитал, каза Вестагер.

- реклама -