Европейска комисия доклад българско гражднаство паспорти области прилагане директиви апартаментгейт мониторинг Тимерманс

ЕК очаква от България присъди за корупция

„Европейската комисия /очаква от България окончателни присъди за корупция“ Това съобщи говорителят на Комисията Кристиян Виганд. „В България трябва да се наложи солиден опит по издаването на окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта“, настоява Брюксел.

Еврокомисията ще продължи да наблюдава отблизо работата на страната в тази насока в контекста на годишните доклади по върховенството на закона.

„Важно е развоят на събитията в България да не обръща поетата посока на напредък. България трябва да приключи с прилагането на реформите, отбелязани в доклада от 2019-та година, все още има несвършена работа. Важен елемент в него е да продължи сътрудничеството с органите на Съвета на Европа, за да се преодолеят някои слабости, свързани с антикорупционната рамка и ефективността на криминалните разследвания“, коментира по повод американските санкции Виганд .

Очаква се решението на МФ на САЩ да има отражение в предстоящия през юли доклад за България за върховенството на закона.

- реклама -