ЕК, Урсула фон дер Лайен, ваксини, коронавирус

ЕК настоява Полша и Унгария да не налагат вето на бюджета на ЕС, а да се обърнат към съда

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоя днес Полша и Унгария да не налагат вето на бюджета на ЕС до 2027 г., а да се обърнат към Европейския съд, ако имат забележки.

Приемането на бюджета е блокирано от двете държави, председателството на Съвета на ЕС търси изход, заяви тя във видеоконференция с комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите от Общността.

За нас обвързването на бюджетните разходи със състоянието на законността (срещу което възразяват Варшава и Будапеща) е необходимо и е трудно да си представим някой да е против, добави Фон дер Лайен. Тя призова правните спорове да се решават от Съда на ЕС и да не водят до спиране на изплащането на бюджетни средства за пострадалите от икономическото въздействие на пандемията.

Европа е тежко ударена от втората епидемична вълна, наложени бяха ограничения, за да се спаси живот и въпреки щетите за дружествата.

Несигурността остава, но днес знаем, че изход има и разполагаме със средства за борба с кризата, добави председателят на ЕК.

По нейните думи досега комисията е сключила предварителни договори за доставка на два милиарда дози ваксина от шестима производители. Ако всичко върви добре, първите европейци може да се ваксинират преди края на годината и това би било огромна стъпка към възвръщането на нормалния живот, трябва да бъдем дисциплинирани във ваксинацията, посочи тя.

Източник: БТА

- реклама -