Полша

ЕК може да глоби Полша с по 300 000 евро на ден заради спорната съдебна реформа

Европейската комисия мое да наложи на Полша глоба в случай, че бъде приет пореден спорен закон, част от съдебната реформа в страната. Според информация на полския интернет портал onet.pl размерът на глобата може да достигне до 300 000 евро за всеки ден, в който законът е в сила.

„Делото може да завърши с високи глоби, надвишаващи 300 000 евро за всеки ден на нарушение на законодателството на Европейския съюз“, пише порталът, който посочва също, че за налагането на глобата не е необходимо единодушно одобрение от всички държави членки.

Според ЕК, одобреният в четвъртък от долната камара на парламента законопроект за съдебната реформа ограничава независимостта на съдебната система и я поставя под контрола на политиците

По-рано днес текстът постъпи в горната камара на парламента, където също трябва да бъде гласуван и след това да получи подпис от президента Анджей Дуда.

Полша протест съдебна реформа

В нощта на четвъртък срещу петък във всички по-големи полски градове имаше масови протести. Само във Варшава участие в мероприятието взеха над 50 000 души.

- реклама -