ЕК, мерки, заболявания, обществено здраве

ЕК излезе с предложение за законодателни промени за действията в случаи на заплахи за общественото здраве

Европейската комисия представи днес предложение за законодателни промени, свързани с действията в случаи на сериозни трансгранични заплахи за общественото здраве.

Предвижда се на равнище ЕС да бъдат изготвяни незадължителни препоръки за действие в подобни случаи, които да послужат при изготвянето на националните мерки под надзора на европейския център за предотвратяване и овладяване на заболяванията.

Комисията предлага държавите в ЕС да съобщават повече данни за състоянието на техните здравни системи, предаде БТА.

Предлага се също обособяването на статут на „извънредна обстановка в ЕС“ и в подобни случаи да се повишава съгласуваността с европейския център по заболяванията, който ще издава препоръките за действие. Според комисията е нужно при необходимост в засегнати от масово заболяване региони на ЕС да бъдат изпращани „европейски здравни сили“.

ЕК предлага европейската агенция по лекарствата да следи за недостиг на медикаменти и здравно оборудване, както и да препоръчва използването на определени препарати за лечение.

Според комисията до края на следващата година трябва да бъде създадена още една структура на ЕС – за следене на готовността за отговор при здравни кризи.

Комисията цитира данни от проучване на общественото мнение, според които над половината (66 на сто) граждани на ЕС очакват в случай на здравна криза по-голямо участие на общностните институции.

ЕК отчита, че пандемията от Ковид-19 е очертала нуждата от по-добри данни за разпространението на дадено заболяване, подобряване на възможностите за изследване и проследяване на контактите, по-добра подготвеност и планиране, повишено наблюдение над снабдяването с лекарства и предпазни средства.

- реклама -