мигранти, политика ,ЕК, Урсула фон дер Лайен

ЕК иска страните, които не приемат мигранти да помагат финансово

Страните, които не желаят да приемат мигранти на своя територия, ще трябва да помагат финансово за тяхното завръщане.

Това е залегнало в новия пакт за миграцията и убежището, който бе представен днес.

Така нареченият „Задължителен механизъм за солидарност“ ще задължи всяка държава членка да приеме определен брой бежанци в замяна на отпуснати по 10 хиляди евро за възрастен и 12 хиляди евро за непридружено дете.

Държавите от Евросъюза, които не спазват пакта, могат да бъдат изправени пред съдебни производства и големи глоби, посочва BBC.

Новият пакт, подкрепян най-вече от Германия, беше предложен след пожарите на гръцкия остров Лесбос, които оставиха над 12 хиляди мигранти и бежанци в бедствено положение.

Солидарността не е по избор и всеки трябва да дава своя принос, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Въпросът не е в това дали страните членки трябва да бъдат солидарни с останалите и да дават своя принос, а как да оказват тази подкрепа. Мигрантският лагер „Мориа“ ни напомня отчетливо, че трябва да намерим устойчиво решение за миграцията. И всички ние трябва да увеличим усилията си“, заяви Фон дер Лайен.

„Имаме нужда от ново, устойчиво решение за миграцията, което ще ни позволи да останем верни на нашите ценности и да отговорим на условията за нов, променен свят“, продължи тя.

Новите правила на Брюксел включват следното:

1. Нова гранична процедура с предварителен задължителен скрининг, който обхваща идентифицирането на всички мигранти, които преминават външните граници на ЕС, проверка на здравословното им състояние, снемане на отпечатъци и регистрацията им в обща база данни. Предвижда се ускоряване на процедурата по определяне дали кандидатът има право на убежище или трябва да бъде върнат в страна, от която идва.

2. Споделяне на отговорността и солидарността между държавите. Всяка държава членка, без изключение, ще трябва да действа солидарно в справянето с миграцията, но Еврокомисията предлага гъвката система на солидарност. Държавите, които не искат да приемат мигранти, могат да спонсорират връщането на тези, които нямат право на предстои в Европа. Механизмът за споделяне на солидарността между държавите ще включва различни сценарии на действие – при спасителни операции, по кризи и при засилен бежански натиск към отделни държави.

3. По-ефективна правна рамка, по-силна роля на европейската гранична и брегова охрана и създаването на позиция координатор на ЕС за миграцията.

Двама от всеки трима мигранти, дошли в ЕС, нямат право да останат.

Това съобщи днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя уточни, че миналата година 2,4 милиона мигранти са получили право на пребиваване в ЕС, а около един милион чужденци са напуснали Общността. През 2019 г. са били установени 140 000 незаконно пристигнали мигранти. За сравнение през 2015 г. броят на незаконно навлезлите в ЕС е бил 1,8 милиона, основно бежанци, предава БТА.

Йохансон добави, че макар много от мигрантите да нямат право да останат в ЕС, те се задържат с години и комисията предлага начини това да се промени. Според ЕК е необходимо преценките по молбите на кандидатите за убежище да бъдат завършвани за срок до 12 седмици.

ЕК възнамерява да докладва как всяка чужда страна изпълнява задължението си да приема обратно свои граждани, проникнали или останали в ЕС незаконно. Говорител на комисията съобщи, че по-късно днес предстои разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с президента на Турция Реджеп Ердоган, в който ще бъдат обсъдени всички въпроси от взаимен интерес.

Не предвиждаме при никакви обстоятелства въвеждането на задължителни квоти за разселване на мигранти, поясни Йохансон. Тя отбеляза, че днес най-голям миграционен натиск и нужда от помощ изпитват Кипър и Малта. По нейните думи там има много хора, за които е издадено решение за връщане.

- реклама -