Оливер Вархеи, България, позиция, Македония

ЕК иска Скопие да разбере загрижеността на София

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи поиска от Република Северна Македония да положи допълнителни усилия и да разбере загрижеността на България, за да се намери решение, приемливо и за двете страни.

Това съобщава македонският сайт „Сакам да кажам“.

Вархеи каза на вчерашното заседание на комисията по външната политика на Европейския парламент, че това е „въпрос на политическа воля, ангажиране и решимост“ и изрази готовност от страна на Европейската комисия да помогне за намирането на решение. Еврокомисарят предупреди, че все по-малък е шансът Република Северна Македония и Албания да започнат преговорите за присъединяване с ЕС тази година, посочва БТА.

В публикуван днес анализ на изданието „Политико“ по повод една година от работата на ЕК под ръководството на Урсула фон дер Лайен се казва, че много дипломати обвиняват Вархеи, че е много мек към София по въпроса за българската блокада на Македония. Все пак повечето смятат, че главният проблем е, че Европейската народна партия не е достатъчно твърда към Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ е член на ЕНП, пише македонският сайт, като цитира „Политико“.

- реклама -