ЕК иска обяснение хвърляли ли са гръцки граничари мигранти в морето

Хвърляли ли са наистина гръцки митничари мигранти в морето. Отговор на този въпрос иска от Атина Брюксел. Европейската комисия изрази днес очакване Гърция да провери данните в разследване на Би Би Си,

според което десетки мигранти в последните години

са били изхвърлени в морето от гръцката брегова охрана и са се удавили преди да достигнат ЕС и да поискат убежище.

Миграцията трябва да се управлява с човечност и достойно, заяви по този повод говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси.

По неговите думи охраната на границите

трябва да се извършва при спазване на човешките права.

Съответната държава носи отговорността да разследва данните за нарушения, каза говорителят.

Гръцките власти трябва да спазват изцяло европейското и международното законодателство. Включително да осигуряват достъп до процедура за предоставяне на убежище, допълни той.

Говорителят отбеляза, че Гърция за пореден път е обвинявана в насилствено отблъскване на мигранти. По неговите думи не може да се очаква медийното разследване да доведе до ограничаване на средствата от ЕС за Атина за охрана на границите.

Според Би Би Си гръцки граничари са отговорни за смъртта на няколко десетки мигранти в последните три години. Причината е, че са ги изхвърлили в Средиземно море и повечето от тях са се издавили. Медията показа кадри в подкрепа на твърденията на деветима оцелели свидетели и на данни от турската брегова охрана. Уточнява се, че гръцките власти отричат обвиненията.

- реклама -