ЕК иска 9 млн. лв. за независими медии и борба с конспирациите, свързани с COVID-19

Да бъдат осигурени 9 млн. евро за изследователски медийни хъбове в различни страни – членки на ЕС, ще призове Еврокомисията по-късно този месец, съобщи комисарката за прозрачността и ценностите Вера Йоурова на съвместен брифинг за дезинформацията с върховния представител по външната политика Жозеп Борел.

С тези средства ще бъдат подкрепени независими медии и специалисти, които да проверяват фактите.

Йоурова и Борел представиха примери за дезинформация, свързани с разпространението на коронавируса. Такива са конспиративните теории, че заразата е предизвикана от световните елити, за да намалее ръстът на населението, както и че инсталирането на 5G мрежите ще доведе до нейното разпространение. Чуждестранни действащи лица и трети страни като Русия и Китай са действали целенасочено чрез такива кампании в ЕС, съседни на тях страни и в световен мащаб, посочват от ЕК.

Затова е важно да се подпомогнат независимите медии, заяви Вера Йоурова.

“Не искам да създавам министерство на истината. Самата аз живях в система преди 1989 година само с една официална истина, без плурализъм на медиите, мненията и дори на мисълта. Затова ще подкрепим дейностите по проверка на фактите чрез наскоро създадената Европейска агенция за наблюдение на дигиталните медии”, каза еврокомисарката. Йоурова добави, че по тази причина подкрепя реакцията на “Туитър” на публикациите на американския президент Доналд Тръмп.

ЕК призовава държавите да повишат усилията си, така че журналистите да могат да работят спокойно, като им осигурят средства от фонда за европейско икономическо възстановяване от последиците от пандемията. Отбелязва се, че осигуряването на европейско финансиране от държавите следва да отчита независимостта на медиите.

По данни на ЕК в хода на пандемията досега са били засечени над 550 случая на дезинформация с източници, свързани с Кремъл. Опроверженията на ЕК били проследени 7 млн. пъти.

- реклама -