Орбан граница ограда ЕС помощ България Македония

ЕК има готовност да подпомогне България с допълнителна охрана по границите

Европейската комисия има готовност да помогне на България ако имаме нужда от допълнителна подкрепа за опазването на границите. Говорител на ЕК отбеляза, че в момента в нашата страна са около 70 граничари от Фронтекс.

От 2015 г. насам сме осигурили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и охрана на границите, добави говорителят. България спокойно може да поиска допълнителна помощ, посочи той.

По неговите думи помощта, която може да се осигури на нашата страна, е финансова или с изпращането на още европейски граничари.

„Знаем за твърденията, че мигранти се движат от Турция към границите на ЕС, но имаме нужда от собствени данни“, посочи говорителят. Той добави, че споразумението ЕС-Турция за миграцията продължава да действа. Той изрази очакванията си Турция да продължи да изпълнява задълженията си по споразумението.

По неговите думи досега няма официално съобщение от турската страна за промяна на политиката по отношение на бежанците и мигрантите.

Може да се очаква ЕС да продължи да осигурява жизненоважна помощ за бежанците, подслонени в Турция. Рано е да се каже точно как, докато не са приключили преговорите за европейския бюджет до 2027 г., поясни говорителят. Той определи обстановката около Идлиб като много опасна. Според оценката на комисията съществува заплаха от международен сблъсък в Сирия.

- реклама -