Национален план за ваксиниране, ваксини

ЕК има готовност да даде пазарно разрешение за ваксината на „Пфайзър“ на 23 декември

Ваксинацията може да започне на 26 декември.

ЕК изрази готовност да даде пазарно разрешение за ваксината на „Пфайзър“ до 23 декември. Под натиска на Германия Европейската агенция по лекарствата обяви вчера, че ще вземе решение за ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ на 21 декември, седмица по-рано от първоначално планираното.

След като проучи становището на регулатора и се консултира със страните членки (което ще отнеме няколко дни), ЕК ще може да даде условното си разрешение около Коледа за пускане на препарата в ЕС. Предвижда се това да стане на 23 декември.

Двадесет и седемте страни в Европейския съюз ще могат да започнат ваксинационната си кампания срещу коронавируса в един и същи ден след положително становище на европейския регулатор за ваксината на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“, съобщи днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

До седмица първата ваксина ще бъде одобрена, ваксинирането ще може да започне незабавно. Това е огромна задача, така че нека започнем тези ваксинации възможно най-бързо, всички заедно, в един и същи ден, заяви Фон дер Лайен, говорейки по видеоконферентна връзка пред Европейския парламент.

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде коледен подарък за всички европейци, за всички граждани на нашия континент, заяви в интервю за италианския в. „Република“ заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. След одобрението на Европейската агенция по лекарствата ще работим със свръхзвукова скорост, за да дадем и нашето одобрение за ваксината. За два дни ще трябва да свършим работа, която обичайно отнема два месеца, отбеляза Схинас и допълни, че това ще даде възможност на страните от ЕС да започнат ваксинацията около 26 декември.

 

- реклама -