ЕК: Икономиката на еврозоната ще се понижи с 8,7 процента през 2020 г.

Икономиката на еврозоната ще се понижи с 8,7 процента през 2020 г. поради коронавирусната криза, заяви Европейската комисия в по-песимистични прогнози, които не виждат пълно възстановяване следващата година.

Новите прогнози показват, че икономиката на еврозоната ще намалее с 6,1% през 2021 г., като все още оставя региона в по-лошо състояние, отколкото преди държавите да бъдат принудени да прилагат блокировки в опит да ограничат разпространението на COVID-19.

„Икономическото въздействие от блокирането е по-тежко, отколкото първоначално очаквахме“, заяви вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис в изявление, придружаващо публикуването на актуализираните прогнози.

„С нетърпение очакваме тази и следващата година, можем да очакваме възстановяване, но ще трябва да бъдем бдителни относно различния темп на възстановяване“, добави той.

Очаква се през тази година Германия, най-голямата икономика на ЕС, да отбележи 6,3-процентно свиване и 5,3% ръст през 2021 г.

Всяка от икономиките на Франция, Италия и Испания ще се свият с повече от 10 процента и след това частично ще се възстановят.

Очаква се Франция, втората по големина икономика на еврозоната, да се свие с 10,6% тази година и да нарасне със 7,6% през 2021 г.

Италия, която би трябвало да претърпи спад от 11,2 процента през тази година, се очаква да се възстанови едва с 6,1 процента през 2021 година.

Счита се, че икономиката на Испания се свива с 10,9%, преди да се върне със 7,1%.

- реклама -