Брекзит

ЕК и Великобритания се споразумяха по декларацията за бъдещите отношения след Брекзит

ЕС и Великобритания одобриха проектодекларация за отношенията си след Брекзит, която определя „амбициозно, широко, дълбоко и гъвкаво партньорство“, съобщиха официални лица.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС е одобрил политическата декларация за бъдещите отношения с Великобритания

„Декларацията установява параметрите на амбициозно, широко, дълбоко и гъвкаво партньорство в търговското и икономическото сътрудничество“, както и в други области, според копие от документа, предоставено на АФП.

Проектът на декларацията ще бъде внимателно анализиран от посланиците на 27-те страни от ЕС на днешната им среща в Брюксел. Въпреки оставащите разногласия по въпроса за Гибралтар, те се надяват да финализират документа навреме, за да могат лидерите на страните от съюза на срещата си на върха в неделя да го одобрят заедно с окончателния проект на цялостното споразумение за условията на излизане на Великобритания от ЕС.

Преходът по Брекзит може да бъде удължен до края на 2022 г., е една от точките в документа.

ЕС и Лондон желаят да запазят безмитния режим и след напускането на Великобритания, но е възможно да върнат визите за дългосрочен престой.

Според документа за рамката на бъдещите отношения се предвижда ЕС и Великобритания да запазят свободното движение на стоки и капитали, но не и на хора и услуги. Предвижда се краткосрочният престой (обикновено до 90 дни в една календарна година – бел. кор.) на британци в ЕС и на граждани на държави от ЕС във Великобритания да остане без визи. За дългосрочен престой за учене и работа се предвижда въвеждането на допълнителни процедури.

Документът очертава намеренията за запазване на тясно сътрудничество в областта на разузнаването, борбата със заплахите в интернет, разследването на престъпления.

Предвижда се съвместна двустранна комисия да урежда възможните спорове. Когато спорните въпроси не намерят решение в рамките на създадена за целта двустранна комисия, но засягат правото на ЕС, последната дума ще има Европейският съд.
Изпълнението на решенията на двустранната комисия и на Съда на ЕС ще бъде задължително. Когато в разумен срок тези решения не бъдат изпълнени от едната страна, другата страна може да наложи наказания и да въведе временно свои мерки, включително да спре изпълнението на двустранните договорености. Независим арбитър ще може да оценява съразмерността на предприетите в такива случаи мерки.

Според документа се предвижда възможност за въвеждане на едностранни временни ограничения в нарушение на двустранните договорености. Това може да се допусне, когато има обстоятелства със значително отражение върху икономиката, обществото или околната среда.

Документът не разглежда въпроса за удължаването на преходния срок между напускането на Великобритания и пълното й оттегляне от досегашните отношения с ЕС след т. нар. преходен срок.

В документа не се посочва как ще бъдат решени откритите въпроси около Гибралтар.

Британският премиер Тереза Мей ще направи „извънредно изявление“ към депутатите по-късно днес, заяви парламентът.

- реклама -