ЕК
сн. БГНЕС

ЕК готви план за икономическо възстановяване, разрешиха 150 млн. евро за дребния бизнес у нас

Лидерите на ЕС дадоха на длъжностните лица срок до 6 май да изготвят план за възстановяване на икономиките на блока.

След видеоконференция, проведена днес лидерите на ЕС помолиха служителите да изготвят план за възстановяване от икономическото опустошение, предизвикано от пандемията на коронавирус до 6 май, съобщиха източници на АФП.

Планът, който ще бъде изготвен от Европейската комисия, ще бъде свързан с дългосрочния бюджет на блока.

В същото време стана ясно, че ЕК одобрява България да осигури 150 млн. евро подкрепа за дребния бизнес.

сн. БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че одобрява схемата, предложена от България за осигуряване на 150 милиона евро в подкрепа на малки и средни дружества, пострадали от епидемията от Ковид-19, съобщи БТА.
Схемата ще бъде достъпна за дружества от всички сектори, с известни изключения, и цели да повиши достъпа до налични средства. Дружествата ще могат по този начин да продължат своята дейност и да задържат своите служители.

Комисията е установила, че българската схема е в съответствие с временните облекчени правила за държавната помощ. Подкрепата няма да надвишава 800 000 евро на дружество; собствен капитал ще се предоставя само на платежоспособни дружества; помощта може да бъде отпусната до 31 декември. Комисията отчита, че българската схема е необходима, подходяща и съразмерна, се посочва в съобщението.

- реклама -