Хърватия вноска Пакт за миграция ООН дезинформация

ЕК даде на съд Чехия, Полша и Унгария заради отказа им да изпълнят бежанските квоти

Чехия, Унгария и Полша ще се изправят пред най-висшия съд на Европейския съюз заради отказа им да приемат квотите за бежанци.

Това съобщи Европейската комисия.

Това е поредният сблъсък между Брюксел и източните държави по въпроса.

„Европейската комисия реши днес да приведе под отговорност Чешката република, Унгария и Полша в Съда на ЕС за неспазване на техните правни задължения за бежанските квоти“, се казва в изявление на Еврокомисията.

Този ход показва решимостта на ЕС да наложи спорната схема, чието начало беше поставено в началото на кризата с мигрантите през 2015 г. Целта й беше преместване на 160 000 бежанци в рамките на блока, което да облекчи наплива в Гърция и Италия. Брюксел стартира т.нар. процедура за нарушение срещу трите държави през юни и ги предупреди за по-нататъшни действия. Така държавите, които твърдят, че квотите са опит за ограничаване на националния суверенитет, са изправени пред солидни глоби за неспазване на споразумението.

Системата за предоставяне на убежища в блока ще бъде отново обсъдена от европейските лидери на срещата на върха на ЕС в белгийската столица на 14-15 декември.

- реклама -