Европейска комисия доклад българско гражднаство паспорти области прилагане директиви апартаментгейт мониторинг Тимерманс

ЕК: България изпълнява три от четирите критерия за приемане на еврото

България изпълнява три от четирите икономически критерия за конвергенция, необходими за присъединяване към еврозоната, се казва в разпространен с доклад на Европейската комисия (ЕК), цитиран от БНР.

Страната ни изпълнява критериите за стабилни и устойчиви публични финанси, за стабилност на валутните курсове и за дългосрочни лихвени проценти. Не покриваме само условието за ценова стабилност.

Хърватия е единствената страна-кандидат за еврозоната, която изпълнява и четирите критерия. Заключението на Комисията е, че е готова да въведе еврото на 1 януари догодина. Така страните членки на ЕС, които използват единната европейска валута, ще станат 20.

Докладът на Комисията за конвергенцията за 2022 г. оценява напредъка на седемте страни, които още не са въвели еврото – България, Румъния, Хърватия, Чехия, Полша, Унгария и Швеция.

Съветът на Европейския съюз ще вземе окончателното решение за Хърватия през първата половина на юли, след като въпросът бъде обсъден от Еврогрупата и Европейския съвет.

Европейският парламент и Европейската централна банка също трябва да дадат своите мнения.

- реклама -