коронавирус

ЕК: Българи са сред потърсилите помощ да напуснат Китай с подкрепата на евросъюза

Граждани на десетина държави от ЕС, включително българи, са сред потърсилите съдействие, за да се върнат от Китай. Това съобщи днес еврокомисарят по действията при кризи Янез Ленарчич.
Той добави, че откакто снощи ЕК обяви организирането на два полета за връщане на европейци от Китай, досега са получени около 600 искания за съдействие.

ЕС покрива 75 на сто от разходите за полетите за връщане, поясни еврокомисарят Ленарчич, цитиран от БТА.

Вчера външният министър Екатерина Захариева заяви, че се работи в координация с ЕС за извеждането на четиримата ни студенти от Ухан. Правителството е готово да изпрати и наш самолет, но опасенията са, че той може да не получи разрешение за кацане в града, който е под карантина.

Според ЕК би следвало заради разпространението на новия вирус да се избягват пътуванията до Китай, които не са крайно наложителни. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен е разговаряла днес с китайския премиер Ли Къцян, за да предложи съдействие за пресичане на разпространението на вируса, ако е необходимо.

Досега в ЕС са потвърдени осем случая на заразяване – по четири във Франция и в Германия, отбеляза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Тя добави, че хърватското председателство на Съвета на ЕС е в готовност да свика извънредно заседание на министрите на здравеопазването.

- реклама -