Егло-измисленият град, който се превърна в истински

През 1930 г. малко градче на име Егло изведнъж се появява на картите на Ню Йорк. То е разположено в близост до немаркиран черен път, който води от Роско до Рокланд, и в близост до Бийвъркил.

Това място никога не е посещавано, нито е популярно, като много малко хора, извън тези, изготвящи картите, знаят, че градът дори не съществува, посочва Amusing Planet.

Егло е капан, който защитава авторските права на създателите на карти.

Когато те изготвят дадена карта, те работят упорито и трябва да защитят работата си по някакъв начин.

Така те добавят малки капани – фалшива улица, измислен град и други. Когато друга фирма открадне тяхната карта, истинските й създатели са в състояние да ги осъдят чрез посочване на фалшивите места.

Именно това правят Ото Линдберг, директор на General Drafting Co., и неговият помощник Ърнест Алпърс през 1930 г., когато изготвят пътна карта на щата Ню Йорк. Те създават фиктивно място, наречено Егло. Името е резултат от смесване на инициалите им.

След няколко години друга добре позната организация за изготвяне на карти – Randy McNally, се хваща на трика и адвокатите й се сблъскват със сериозен проблем.

Те твърдят, че техни служители са посетили сграда с име Agloe General Store, която се оказва реална. По-късно става ясно, че магазинът се появява в резултат на карта, разпространена от Esso и базирана на тази на Линдберг и Алперс.

Собственикът на магазина мислел, че след като на картата пише, че мястото се нарича Егло, то и неговият магазин би трябвало да носи това име.

Така се появява Agloe General Store, който обаче съществува изключително кратко време.

Изненадващо, само преди три години Егло се появява в Google Maps на същото място, където е измислен преди повече от осемдесет години, но по-късно е премахнат.

През 2014 г. US Geological Survey неофициално добавя измисления град в информационната система на географските имена.

- реклама -