Египет

Египет е родината на древните Олимпийски игри, а не Гърция

Не Гърция, а Египет е родината на древните Олимпийски игри.

Това заяви специалист по йероглифите в австрийския университет в Клагенфурт Ахмед Дияб в интервю за електронното издание „Ал Ахрам“.

„Съществуват археологически факти, които потвърждават, че египтяните са били пионери в това дело“, заявява Дияб.

Олимпийски опит

Ученият разказва, че в южния египетски град Ел-Миня са запазени фрески, които изобразяват спортните състезания на древните египтяни. Те могат да бъдат определени като прототип на Олимпийските игри. На рисунките се виждат класическите спортни дисциплини: борба, бокс, стрелба с лък, лека атлетика и гребане.

Погребението е датирано от епохата на 11-та и 12-та династии от Средното царство, които са управлявали в периода 21-18 век преди новата ера.

Археолозите са установили, че древните египтяни са играли и различни игри с топка. При това едно от най-важните качества за египетския цар е умението бързо да бяга.

„Това е накарало царица Хатшепсут да направи фреска в храма в Луксор, която да докаже нейните успехи в бягането“, казва Дияб.

Днес се смята, че съвременната цивилизация почива на постиженията на Древна Гърция, но „гръцката цивилизация, с всичките й успехи, има по-дълбоки корени – това е египетската цивилизация“, категоричен е ученият.

- реклама -