Розетски камък Египет Великобритания Британски музей
Снимка: FLASHNEWS

Египет иска Великобритания да върне Розетския камък

Египетски учени и редица музеи настояват Великобритания да върне Розетския камък.

Розетският камък е епиграфски паметник, открит през 1799 г. при разкопките на древната крепост Ал-Рашид край Нил.

Върху него са изписани три версии на указ, издаден в Мемфис през 196 г. пр. н. е. Горният и средният текст са написани на древноегипетски език, използвайки йероглифи и демотическа писменост, а долният – на старогръцки. Розетският камък е ключът към разшифроването на египетските йероглифи и е едно от най-важните открития на археологията.

Снимка: FLASHNEWS

Историята на Розетския камък е обвързана както с Египет, така и с Франция и Великобритания. Той е открит от французи, но през 1801 г. френската армия претърпява военно поражение в Египет и е принудена да предаде камъка на англичаните.

Така Розетският камък е транспортиран до Англия, където до ден днешен е изложен в Британския музей.

Там също така са изложени голяма част от фризовете на Партенона.
От 1983 г. Гърция иска да й бъдат върнати десетките скулптурни фигури и фризове от Партенона, отнесени през 1803 г. от британския дипломат в Османската империя лорд Елджин. Гърция засили през 2009 г. кампанията си в тази насока, след като отвори нов музей в подножието на Акропола.

Великобритания устоява досега на натиска за връщането на мраморите, а така също и на скъпоценности от други държави като Нигерия и Етиопия, позовавайки се на законодателството си, което не позволява на музеите да се разпореждат трайно с колекциите си.

 

- реклама -