пластмасови изделия
сн. БГНЕС

Едва 20 компании произвеждат 55% от пластмасата за еднократна употреба в света

Само 20 компании са източникът на повече от половината от всички пластмасови изделия за еднократна употреба, изхвърляни в световен мащаб, съобщи Би Би Си.

Това е заключението от анализа на корпоративната мрежа зад производството на пластмаса.

Изследването разглежда приблизително 1000 фабрики, които произвеждат суровини, необходими за продукти за еднократна употреба.

Пластмасовите бутилки, опаковките и торбичките са сред милиардите предмети, които се използват веднъж и след това се изхвърлят, като често се озовават в океаните.

Изследването, проведено от консорциум, включващ и Лондонското училище по икономика, разглежда кои компании са в основата на веригата за доставка на пластмаси и произвеждат полимери, градивните елементи на всички пластмаси.

То посочва 20 нефтохимически компании, които според него са източник на 55 процента от пластмасовите отпадъци за еднократна употреба в света. Компаниите включват ExxonMobil, Dow и Sinopec.

сн. БГНЕС

Проучването също така оценява кои държави генерират най-много пластмасови отпадъци за еднократна употреба на глава от населението.

Обединеното кралство е на четвърто място с повече от 40 кг пластмасови отпадъци на човек на година, твърдят авторите, докато Австралия е на върха, а САЩ – на второ място.

Част от увеличаването на търсенето на пластмаса произтича от необходимостта от маски и друго защитно и медицинско оборудване за справяне с кризата на пандемията.

Изследването е ръководено от австралийската фондация Minderoo и консорциум, включващ ЛУИ, пазарни изследователи Wood Mackenzie и Института по околна среда в Стокхолм.

Американският ExxonMobil е най-големият производител на пластмаса за еднократна употреба, се казва в доклада, следван от: Dow, Sinopec, Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina, LyondellBasell, Reliance Industries, Braskem, Alpek SA de CV, Borealis, Lotte Chemical, INEOS, Total, Jiangsu Hailun Petrochemical, Dale Eastern New Century, Formosa Plastics Corporation, China Energy Investment Group, PTT и China Resources.

Според директора на фондацията за финанси и прозрачност Доминик Чарлз, изследването подчертава „как бъдещето на кризата с пластмасовите отпадъци е в ръцете на само 20 компании“.

- реклама -