сн. Instagram/Go Nakamura

Една прегръдка разплака хиляди в социалните мрежи

Снимка на фотографа Го Накамура от „Гети“ разплака хиляди хора в социалните мрежи. Тя обобщава как изглеждат празниците за пациентите и лекарите в COVID отделения по цял свят.

Медик в COVID отделение е прегърнал възрастен пациент, болен от вируса. Човешкото отношение и топлината на снимката просълзи хиляди, до които тя стигна в социалните мрежи.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Go Nakamura (@gonakamu)

Трогателният момент е запечатан в американския Ден на благодарността – празник, който традиционно се свързва със семейни събирания.

Лекарят от снимката е д-р Джоузеф Варън от Хюстън, Тексас. „Подготвях се да вляза в моето COVID отделение, когато видях този възрастен мъж. Той беше станал от леглото си и се опитваше да излезе от стаята. Мъжът плачеше“, разказа медикът пред Си Ен Ен.

Лекарят се приближил към него и го попитал защо плаче. „Отговори, че искал да бъде със съпругата си. И аз просто го прегърнах. И аз бях тъжен в този ден“, казва Варън.

Той споделя, че е изключително трудно да изградиш пълноценна връзка с пациентите си по време на пандемията и това плаши много от тях: „Представете си, намирате се в стая, в която лекарите влизат само със скафандри. Не си общувате с други хора лично, само по телефона и то ако имате късмет.“

За възрастните хора е особено трудно. Повечето са изключително самотни, чувстват се изолирани, споделя Варън.

След Деня на благодарността имало един пациент, който се опитал да се промъкне през прозореца: „Те са изолирани до степен, в която искат да напуснат. Това е много тъжно“.

Лекарят казва още, че възрастният мъж от снимката се е справил много добре с вируса и може да бъде изписан от болницата през уикенда.

„Имаме толкова много пациенти, че понякога не можем всички да се прегърнем, да се хванем за ръце или поне да се опитаме да бъдем хора“, казва още Уорън. В понеделник за него е бил 256 последователен работен ден.

Медикът споделя и своето „разочарование“ от неспазването на основните хигиенни мерки за предотвратяване на разпространението на вируса: използването на маски, дистанция и измиване на ръцете.

„Хората правят всичко погрешно: ходят по барове, ресторанти, търговски центрове, това е лудост „, казва той.

- реклама -