Враца, област, бурен вятър, ток

Една от 10 кражби на ток е извършена от фирма

6646 са констатираните случаи на кражба на ток през миналата година, отчитат екипите на ЧЕЗ.

Установени са 728 нарушения на стопански обекти. От тях 121 са ресторантите и питейните заведения, 38 производствени и складови бази. Повече от 90 са търговските обекта, които са ползвали ток, без да плащат, над 40 офиса, 11 игрални зали, дървопреработвателни предприятия, строителни обекти.

Фирмените кражби представляват 11% от общо установените кражби.

Открити са множество обекти с инсталирани машини – „копачки“ на виртуална валута, които се захранват от електрическата мрежа незаконно. Измерванията показват, че откраднатата електроенергия от един подобен обект достигат 50 000 кВтч. за един месец. Толкова е потреблението средно на 100-150 домакинства. Рискова група са и хотели, ваканционни селища и къщи за гости. През годината са разкрити над 30 нарушения на подобни клиенти.

Необходимо е да има санкции, които да са с превантивен ефект, съобщават от дружеството. Те трябва да бъдат строги не само по отношение на цената, но и по отношение на срока за дотаксуване. В Чехия периодът на дотаксуване е 24 месеца, а в Германия 6 месеца назад. Ускорените процедури, ефективните и по-тежки санкции срещу извършителите ще помогнат да бъдат защитени интересите на коректните клиенти.

- реклама -