триумфалната арка, опакована, Париж, Франция

Една мечта се сбъдна: Опакованата Триумфална арка се открива за посетители

Една мечта на 60 години най-после се сбъдна. Триумфалната арка е опакована и така идеята на българина Христо Явашев-Кристо най-после видя бял свят. Макар и година след неговата смърт.

Днес е голямото откриване за широката публика на опакованата Триумфална арка, така както Кристо си я е представял и рисувал.

Монументът ще остане така опакован до 3 октомври.

Специално за повода кръговото движение около Триумфалната арка ще се превърне в пешеходна зона.

триумфалната арка, опакована, Париж, Франция

„Постоянно се усеща отсъствието на Кристо. Много ме питат кои са най-големите препятствия за проекта. Аз винаги отговарям, че първото голямо препятствие е, че все пак Триумфалната арка е национален монумент и трябва много да се внимава като се работи, с всичките неща… И то не е само национален монумент, а е националният монумент. Това е първото сложно нещо. Второто е, че терасата за публиката винаги остава отворена за публиката. Не сме я затваряли“, каза шефът на проекта за опаковането Владимир Явашев пред bTV в Париж.

Племенникът на Кристо е категоричен, че най-голямото препятствие пред проекта е, че самият Кристо не е там.

През 1995 г. когато Кристо опакова Райхстага, канцлерът на Германия Хелмут Кол отказва да се появи на откриването. Комуникацията с френските власти обаче е напълно различна, тъй като проектът е одобрен лично от президента Еманюел Макрон.

„Процесът беше малко по-дълъг и сложен. Всъщност, оригиналната идея за Арката е от 1961 година. След като бяга от България, Христо е живял в Париж между 1958 и 1964та година, а от 1961 година той има много идеи за монументи, сгради, паметници. И една от тези идеи е Триумфалната арка. Тя не е била предложена на никого тази идея. Просто е останала някъде с един фотомонтаж, който той е направил“, обяснява Владимир Явашев.

През 2017 година Франция предлага на Кристо да направи някаква акция с музея или около музея Жорж Помпиду в Париж. Намесва се лично директорът.

„Христо каза не. Единственото нещо, което аз искам да направя, е Арката в Париж. И те тогава предложиха идеята на Филип Балавал, който е президентът на Центъра за национални монументи. Той много я хареса. Той я предложи на Макрон. И Макрон я хареса като идеята и така се случи всичко“, спомня си Явашев.

Триумфалната арка в Париж трябваше да бъде опакована през пролетта на 2020 година. Кристо още е жив. Франция вече е дала зелена светлина за проекта. Изведнъж всичко спира, но не заради COVID-19, а заради… птица.

На това място точно през месец май гнезди един сокол. Именно заради това проектът е отложен за септември.

Появява се ново предизвикателство. Точно под Арката се намира гробът на незнайния войн. Немислимо е той да не бъде недостъпен. Немислимо е също да не се спазва специален ежедневен ритуал пред него. Всяка вечер работата по Триумфалната арка спира, за да бъде запален вечният огън.

„Това е уважение към загиналите войници, то е съвсем различно нещо. Това е в съгласие с организацията, която се грижи за вечния огън. Между 17 и 19 спирахме да работим, докато те си правят церемонията. Все още го правим така и ще продължи по време на проекта“, обяснява ръководителят на проекта.

Откриването на опакованата Триумфална арка премина без слова и церемонии, но около един милион души ще могат да получат парче от плата, с който е опакована.

През 1985 година Кристо и съпругата му Жан-Клод вдъхновява Париж с опаковането на най-стария мост над Сена – „Понт Ньоф“. Наричат го поетичен жест.

Преди Кристо да почине той е обсъдил с Владо Явашев реализацията на още един проект – пирамидата в Абу Даби. След този проект обаче други няма да има.

- реклама -