Една кралица на 93г. Защо Елизабет Втора празнува 2 пъти рождения си ден?

Британската кралица Елизабет Втора е най-възрастният и най-дълго служилият жив монарх в света. Днес тя празнува 93-ия си рожден ден.

По традиция рожденият ден на кралицата се отбелязва два пъти: веднъж на рождената дата 21 април и „официално“ на избрана дата през месец май или юни.

Причината официалните тържества да са след истинския рожден ден е свързана с традиционния парад. Официалният рожден ден се насрочва за дата, когато вероятността за хубаво време е по-голяма.

Тогава кралицата отправя и традиционния поздрав от балкона на Бъкингамския дворец.

Традицията за двойното честване на рождения ден е въведена през 1748 г. от крал Джордж II.

Днес не само по повод личния си празник Елизабет Втора посети и Великденската църква в параклиса на замъка Уиндзор.

Тя беше придружена от членовете на своето семейство, включително внуците си – принцовете Уилям и Хари, и съпругата на Уилям – Катрин. Съпругата на Хари – Меган, която е в напреднала бременност и всеки момент се очаква да роди първото си дете, не присъстваше на службата.

Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г. в лондонска къща на улица „Бонд стрийт“ 17. На мястото на родния й дом днес има … луксозен китайски ресторант.

Елизабет Втора е на престола 67 години и 74 дни, което е и най-дългото царуване в историята на британската монархия.

95 млн. евро. – толкова е държавната субсидия, която кралицата получава, за да изпълнява официалните си задължения за финансовата 2019-2020 г.

Нейно Величество е известна с голямото си увлечение по кучета и коне. Тя е била горд стопанин на тридесетина коргита, нейната любима порода. Кралицата е родоначалник на нова порода – дорги, която е кръстоска между дакел и корги.

- реклама -