ядрения арсенал имиграцията Тръмп Ислямска държава атаки

Една година управление на президента Доналд Тръмп – равносметката

Точно преди една година – на 20 януари, Доналд Тръмп се закле като 45-тия президент на Съединените щати.

Във встъпителната си реч той обеща да води политика, която поставя Америка на първо място. Магнатът на недвижими имоти дойде на власт с помощта на антиелитарна реторика след ожесточена предизборна кампания.

Впоследствие се оказа, че по време на тази именно кампания някои близки сътрудници са си общували неправомерно с руски дипломати. Каква информация е стигнала до Москва… ще стане ясно след приключване на разследването.

Но така или иначе сянка на съмнение беше хвърлена и то още в началото на мандата.

Само за 12 месеца президентът Тръмп разби на пух и прах всички норми – не с конкретните си действия, които сами по себе си бяха стресиращи, но не и изненадващи.

Ето някои от ходовете му:
  • Антиемигранстка политика – не издържа в съда, стената по границата с Мексико е само в проект;
  • Амбициозна програма за инвестиране в националната инфраструктура – „магистрали, мостове, летища, тунели, железници“. Но за една година това не намери място сред приоритетите на администрацията, предпочитаща да се занимава със здравеопазване и данъчна реформа.
  • Цяла година отне на Тръмп да опитва да спре най-мащабната реформа в здравеопазването, известна като Обамакеър. Спря федералните плащания, с които застрахователни компании намаляваха разходите за бедни американци, прекрати агитирането хората да се запишат в схемата, а през декември бе отменено задължението всеки гражданин на страната да си направи здравна застраховка до януари 2019 г.;
  • САЩ бяха изтеглени от споразумението за тихоокеанското партньорство TPP и започнаха преговори с Канада и Мексико за предоговаряне на споразумението за свободна търговия NAFTA са ярка илюстрация на предизборните обещания на Тръмп за „реципрочна търговия“ и подкрепа за американското производство;
  • Обширна данъчна реформа, която той представи като дългоочаквано облекчение за бизнеса и домакинствата;
  • Администрацията намали значително федералните регулации за опазване на околната среда. В глобален план – изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата;
  • Демонстрация на сила – ракетен удар по сирийска база след употребата на химическо оръжие. Спазено обещание – призна Ерусалим за столица на Израел. Отношенията с партньорите в НАТО, севернокорейската ядрена програма, както и иранската такава докараха безсъние на Тръмп и станаха причина за неспирно мърморене за липса на подкрепа от страна на Русия.

Това, което милиардерът направи, е да въведе нова, напълно недопустима до този момент норма в политическото говорене.

Освен скандални, непремерени реплики и несметно количество туитове, Тръмп шокира с тотално изкривяване на истината.

Небрежната му връзка с истината и пълната липса на внимание към фактите го правят абсолютно уникален за цялата американска история.

Ето какво пише в своя разработка по повод първата година от управлението на Тръмп CNN.

Според блога за проверка на факти на The Washington Post, Тръмп е направил 1950 заблуждаващи или просто фалшиви претенции, откакто е положил клетва като президент. Това е средно – средно – 5,6 на ден.

Тръмп законопроект здравеопазване

Бързият математически анализ предполага, че Тръмп ще премине над 2000 неверни твърдения за първата си година в кабинета по някое време през следващата седмица. Това може да се случи още по-рано от това, ако Тръмп реши да даде друго ексклузивно интервю; The Washington Post намери 24 фалшификации в 30-минутно интервю на Тръмп с репортера на „Ню Йорк Таймс“ Майкъл Шмид по Коледа.

Пълната липса на ангажираност на Тръмп към фактите като президент е продължение на тенденцията от президентската надпревара за 2016 г. В този конкурс 59 от 92-те изявления на Тръмп, че проверените постове са били напълно неверни. Това е приблизително две трети (64%).

Заключението тук е просто: Тръмп е с нулево чувство на срам, вина или разкаяние. За разлика от повечето политици, които, когато са хванати в лъжа, избягват да повторят тази грешка, Тръмп изглежда да се наслаждава в това да казва неща, които са доказано неверни. Според проверката на фактите на Post има повече от 60 лъжи, които Тръмп е повторил най-малко три пъти през първата си година като президент.

Шестдесет!

Целият живот на Тръмп е история, която той разказва. Този разказ понякога отговаря на фактите. Често това не е така. Дали това е било, или не, не е било, няма голямо значение за Тръмп. Важното е, че в историята на живота си той винаги печели, винаги е най-готиният.

И докато не влезе в политиката, това беше приемливо. Когато беше избран за президент обаче, готовността на Тръмп да казва неща, които знае, че не са верни, стана много по-изявено. Неговите трайни лъжи, съчетани с активно усилие да подкопаят самата идея, че фактите действително съществуват и не са само мнение, са крайно неблагоприятни за обществото. Нещо повече – липсата на свързаност между думите и делата на най-влиятелния политик в света, поставя САЩ в изключително деликатна ситуация.

Каквото и да прави Тръмп през следващите три (или седем) години, това незачитане на фактите ще бъде най-трайното му наследство.

Не стига всичко това, но в четвъртък Тръмп обяви „награди за фалшиви новини“! Крадецът вика: дръжте крадеца!

Марс

Списъкът на Тръмп включи 11 новини, четири от които са били излъчени по CNN. Първата позиция е за в. „Ню Йорк Таймс“ заради публикация на носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман. В деня на победата на Тръмп той пише, че икономиката на САЩ никога няма да се съвземе.

Така че, за Тръмп или добро, или нищо! Защото току виж се озовал в някой забранителен списък…
- реклама -