клиничните пътеки НЗОК Здравната каса лекарства НЗОК болници каса БЛС бюджет надзор Начева лекарства, генерични, пациенти, ограничение мораториум работа възстановена Плочев оставка основание здравен министър

Една четвърт от проверките на НЗОК констатирали нарушения

Жени Начева: През 2017 г. НЗОК извърши 4821 проверки, 25 % от тях са с нарушения. 4821 медицински заведения са били проверени през 2017 г. В 25% от тях са установени нарушения

Това каза зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, която направи отчет на дейността на Националната здравноосигурителна каса пред парламентарната здравна комисия. Докладът и отчетът на касата бяха гласувани и приети от депутатите в комисията.

„369 лечебни заведения са сключили договори с НЗОК през 2017 г., а 2469 аптеки са сключили договор с Касата през миналата година. Тя е финансирала 2452 медицински изделия, предлагани в болничната помощ, както и 564, предлагани в извънболничната помощ“, посочи Жени Начева.

Тя подчерта, че ръстът в разходите за скъпоструващи медикаменти през 2017 година е 23% и добави, че през изминалата година броят на хоспитализациите са над 3 млн.

Това провокира депутата от ВМРО Калин Поповски да реагира остро и да заключи, че това означава, че всеки трети българин е лежал в болница, което според него не е сериозно.

Доц. Георги Йорданов и д-р Валентина Найденова от БСП попитаха кога най-сетне НЗОК ще стане самостоятелна организация, която да не се ползва от покровителството на държавата. На този въпрос Начева не даде отговор.

Вместо това отговори, че здравноосигурителните плащания на НЗОК през 2017 година са в размер на 3,497 млрд. лева, а общият размер на приходите на касата за миналата година са 3,581 млрд. лева, от които разходите и трансферите възлизат на стойност от 3,571 млрд. лева.

„За спешна медицинска помощ увеличението на средствата е 6.4% в сравнение с 2016 г. В денталната помощ също има ръст и той е с над 10%. Но основният акцент в дейността ни през 2017 г. беше свързан с преодоляване на негативни практики и проблеми, констатирани в контролната дейност през годината. Работихме и по финансирането и укрепването на дейностите, с отношение към профилактиката, диспансерното наблюдение и намаляването на хоспитализациите“, коментира Начева. Тя отбеляза, че най-съществен ръст е в пъти повече в сравнение с 2016 година, се отчита в разходите за лекарствени продукти“, поясни тя и уточни, че това се дължи на пренасочването на средства към лечение с по-скъпо струващи медикаменти.

- реклама -