Единственият самодеен колектив за национална шевица открива изложба в Пловдив

Юбилейна изложба по повод 50-годишнината си открива на 29 юни от 17:00 ч. Колективът за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ при Читалище „Алеко Константинов-1954“.

Изложбата „Българската шевица – претворена традиция“ ще бъде изложена в Регионален етнографски музей – Пловдив и ще продължи до 13 юли.

Колективът за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“ издирва и разработва стари шевици и мотиви, които прилага в съвременния бит и облекло. В „Българската шевица – претворена традиция“ свои творби ще представят всички, които през годините са били част от колектива. Посетителите ще  видят майсторски изработки на везани тъкани, изящни дантели „кенета“ – обшивки на яки за блузи, рокли, носни кърпи, пъстри шевици, шарени гайтани,  втъкани шевици в елегантни дамски облекла, покривки и тишлайфери. В изложбата ще участват и някои от основателките на колектива: Ваня Добрева, Мила Попова, Ана Цекова, Елена Тодорова, Катя Гроздева и Мария Чуринска.

Създаден е през  1968 г. към колектив „Репин“ като кръжок по българска бродерия и е ръководен от Янка Арсова. Постепенно кръжокът прераства в колектив, поради засиления интерес към изучаването и претворяването на народните шевици. Колективът е бил представително звено към Окръжен и градски съвет за култура. Целта на  основателите е била да се създаде място за среща и обмяна на опит на жените от района, които имат интереси в овладяването на техниките на българската традиционна шевица и плетиво. От 2004 г. колективът развива дейност към читалище „Алеко Константитов-1954“ – Пловдив.

Колективът е осъществил 103 самостоятелни изложби.

От тях 17 са национални изложби. Международните участия с изложби са 18: в Будапеща и гр. Калача (Унгария), 2 изложби в гр. Конофлан (Франция), Познан и Бърно (Полша), Кишинев (Молдова), Берлин и Лайпциг (Германия), Москва (Русия) – 2 изложби, Одрин (Турция) – 2 изложби, 3 изложби в гр. Отава (Канада), Падуа (Италия).

Колективът за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” е единственият самодеен колектив в България, школа по везба, от който през годините 12 майсторки везбарки са защитили майсторско звание към Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.

Колективът за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” като цяло е носител на 2 златни медала, а през годините членовете му са награждавани със: 10 златни медала, 19 сребърни и 24 бронзови. Майсторите от „Росиа Чуканова“ са заслужили 36 звания „първенец” и „отличник“, орден „Кирил и Методий“ I степен за художествения ръководител на състава Янка Арсова и плакет на НЦКС – София за Стойка Попова – художествен ръководил на колектива.

- реклама -