Карина Караиванова

Единственият кандидат за шеф на КФН ще бори лошите бизнес практики

Единственият кандидт за председател на КФН, предложена от депутати от ГЕРБ  представи своята визия за управлението на финансовия надзор пред депутатите от бюджетната комисия в КФН. Карина Караиванова акцентира в представянето си на превенцията срещу недопустимите бизнес практики в услуга на приемливите бизнес отношения и борбата с пазарните манипулации.

Според Караиванова, комисията трябва да работи в интерес на инвеститорите и за развитието на капиталовите пазари.  Тя смята, че трябва да се работи по посока на институционалното укрепване и реформите в сектора.

Ще се направи оценка на съществуващия експертен капацитет, на вътрешната организация и където се установи, че има нужда от допълнителни специалисти,ще се вземат мерки, ще се постигне оптимизация, посочи тя.

Коя е Карина Караиванова

Карина Караиванова е заместник министър на финансите. Магистър по финанси и банково дело в Стопанския факултет „Св.Климент Охридски“, като преди това е завършила и бакалавърска степен по икономика там. Работи във финансовото министерство от 2003 г., като почти цялата й кариера преминава в дирекция „Национален фонд”, която отговаря за еврофондовете преди и след присъединяването на България към ЕС. Оглавява дирекцията през 2011 година.Карина Караиванова КФН кандидат изслушване

Как да се улесни достъпът на българските компании до капиталово финансиране?

Депутатът от ПГ на БСП лява България Жельо Бойчев констатира, че в представянето на Караиванова е имало прекалено повторение на „ще” и попита какво да се направи, за да се улесни достъпът на българските компании до капиталово финансиране.

Много може да се направи, за да се улесни достъпът на българските компании до капиталово финансиране, отговори Караиванова. Трябва да се разнообразят финансовите инструменти и работата в тази посока ще започне приоритетно, заяви караиванова.

Румен Гечев попита как ще се регулират пенсионните фондове при тяхната оценка и повишаването на доверието на хората към тях?

Нека да мине оценката на активите на пенсионните фондове, предложи Караиванова и предположи, че след това доверието на хората ще се повиши към тях. Предстои анализ и разговори с конкретните заинтересовани лица за защита на интересите на осигурените. Според нея решенията по важни въпроси на КФН ще се вземат след дискусии и разговори с експерти и специалисти. Нормално е да се направи одит на дейността на КФН през изминалия мандат и това ще стане, смята Караиванова.

- реклама -