Ангелкова туризъм

Единна система за туристическа информация ще заработи от май догодина

Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне работа от май следващата година.

Според предварителни прогнози до три години от началото на работата на системата се очаква ръст с 20 на сто на приходите от нощувки на база на сега регистрираните, което ще се дължи на ежедневното автоматично въвеждане на данните.

Това заяви на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА.

Ангелкова и изпълнителният директор Огнян Траянов от „Технологика“ – избраната фирма – изпълнител, подписаха договор за изграждане и внедряване на ЕСТИ. ЕСТИ ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. По този начин се облекчава обменът и обработка на данните от различните регистри.

Системата е част от борбата със свия сектор и е свързана със сигурността, коментира министърът. Тя напомни, че повече от година и половина беше обжалване на процедура за обществената поръчка за системата.

Договорът е на стойност 1, 128 млн. лева с ДДС, а шест месеца е срокът за изпълнение на техническото задание. След това ще има тестови период. От май догодина системата ще функционира напълно във всички места за настаняване – клас А и Б. За местата за настаняване в по-труднодостъпни райони ще може да се подава информация в съответното кметство. Предвижда се да има списък с труднодостъпните места, който ще бъде одобрен от министъра и ще бъде публикуван на сайта на ведомството. С напредването технологии ще може и през смарт телефоните да се въвеждат данните.

Тази система няма да е публична, а защитата на личните данните е изцяло гарантирана. Предвижда се до нея да има ограничен достъп на база на правомощия. Системата ще се администрира от министъра на туризма, а достъп ще имат кметове, МВР, НАП и само в техния профил представители на бранша – управителите на местата за настаняване, които въвеждат данни, обясни министърът.

По данни на „Технологика“ ще е нужна минимална компютърна грамотност за въвеждане на информация.

- реклама -