Русия избори

Единна Русия печели абсолютно мнозинство в Държавната дума

Управляващата в момента партия „Единна Русия“ печели абсолютно мнозинство на днешните избори за Държавната дума. Останалите три партии, които влизат в парламента, изостават далеч зад нея.

Това показват екзит-половете.

„Единна Русия“ печели 44-45% от гласовете, което даде основание на лидера й Дмитрий Медведев, който е и премиер, да обяви изборната победа и самостоятелното управление на партията.

Русия избори

Следват я Либерално-демократическата партия, комунистическата партия и партията „Справедлива Русия“. Те събират под 20 процента от гласовете, а „Справедлива Русия“ дори под 10 процента.

В Русия парламентарните избори са смесени и това са резултатите само 225-те депутати, които се измират по партийните списъци. За другата половина от състава на Думата изборите са мажоритарни и резултатите от тях още не са ясни.

Вотът протече с редица нарушения, регистрирани от опозиционните партии. Те обвиняват „Единна Русия“ в машинации изборен туризъм, в подкупване на избирателите с раздаване на по три литра бира на човек. Един гласоподавател разкри, че като отишъл в избирателния участък, установил, че някой вече гласувал от негово име. Има вероятност изборите в отделни райони да бъдат повторени.

Путин гласува

Путин се шегува със себе си в изборния ден

На среща в изборния щаб на партията „Единна Русия“, която спечели абсолютно мнозинство на днешните избори, Владимир Путин сподели впечатленията от видеоклипа с неговия призив към гражданите да гласуват.

Аз видях записа с молбата ми към хората да отидат в избирателните участъци и да гласуват. Видях новините веднаж, видях ги и втори път и си помислих, че е време да ме махнат от екраните, дори на мен ми омръзна да се гледам.

Той изрази задоволство от високата избирателна активност:

Хората наистина изразиха гражданската си позиция. Положението е сложно, хората чувстват това и искат да има стабилност в обществото, в политическата система.

- реклама -