Единият обвинен за камиона-ковчег с 39 виетнамци във Великобритания ще бъде екстрадиран

Ирландски съд одобри екстрадирането към Великобритания на единия от двамата северноирландци, обвинени в непредумишлено убийство на 39 виетнамци. Труповете бяха открити в хладилен контейнер край Лондон миналата годна.

Британските власти поискаха екстрадицията на 23-годишния Иймънт Харисънт, който е обвинен в трафик на хора и нарушения на имиграционните разпоредби, както и за непредумишлено убийство на 39 души.

Влизането в сила на заповедта за екстрадирането е отсрочено за 4 февруари.
Харисън я оспори, а адвокатът му изтъкна, че в искането за есктрадиция на британските власти не се съдържа информация за мястото на смъртта на мигрантите и за това какво е участието на клиента му по случая.

Друг мъж от Северна Ирландия беше обвинен в заговор с цел уреждане на пътуването на хора, които после да бъдат експлоатирани, както и в заговор за нарушаване на имиграционното законодателство.

Миналата година полицията във Виетнам арестува 10 души във връзка със смъртта на 39-те мигранти. Британският шофьор на камиона, в чийто хладилен контейнер бяха намерени труповете, призна вината си за участие в заговор за подпомагане на незаконната имиграция и придобиване на имущество по престъпен начин.
Новината за намерените 39 трупа в хладилен камион потресе британската общественост. Случаят се смята за нагледен пример за това как бедни хора от Азия, Африка или Близкия изток плащат огромни суми на трафиканти, за да предприемат незаконни и рисковани пътувания на Запад.

- реклама -