Беларус, избори, протести, Лукашенко,

Един загинал, десетки ранени и задържани при протести в Беларус

Един протестиращ е бил убит, а десетки други ранени при разпръсването на протестите, организирани веднага след обявяването на изборните резултати в Беларус.

Това обяви днес правозащитния център „Вясна“.

Според него млад мъж е получил травма на главата, след като бил ударен от полицейски автомобил, и медиците не успели да го спасят.

Веднага след съобщението за приключване на гласуването в Минск в центъра на града група протестиращи се сблъска с полицаи от корпуса за борба с безредици. По-късно пристигнаха подразделения на вътрешни войски, съобщава ТАСС.

След затварянето на повечето избирателни секции около 300 младежи се събраха в центъра като част от тях са задържани.

До напрежението се стигна, след като екзитпол на държавната телевизия обяви, че дългогодишният лидер Александър Лукашенко е преизбран за президент. Според данните той получава близо 80% от гласовете. Основната опозиционна кандидатка Светлана Тихановска събира 7 на сто от вота.

Самият Лукашенко отправи остро предупреждение към опозицията:

„Ако се борите срещу страната, ако се опитате да я потопите в хаос и дори с най-малките неща да я дестабилизирате, ще получите мигновен отговор от мен”, заяви Александър Лукашенко.

Полицията се опита да разпръсне събралите се около Монумента на победата като избягваше използване на сила. Спонтанно се организира автошествие от несъгласните с резултатите от гласуването. Полицията блокира централния булевард „Независимост“.

Около 21:30 часа уебсайтовете на водещите беларуски медии започнаха да се прекъсват, а официалните уебсайтовете на властите, включително портала, посветен на изборите през 2020 г. също бяха недостъпни.

Когато ситуацията излезе извън контрол, полицията започна да разпръсква със сила протестиращите извън центъра на Минск. Специалните части в пълна екипировка използва сълзотворен газ, след като протестиращите се опитаха да пробият кордона на площада в близост до монумента „Минск- град герой“.

В същото време част от протестиращите се преместиха в близкия хотел „Беларус“ и до Двореца на спорта, където полицаите се подредиха във верига и изтласкаха хората обратно към Стария град. На един от мостовете на река Свислоч е свален националния флаг.

Светлана Тихановска направи обръщение, в което призова привържениците си да избягват провокациите и да не дават повод за използване на насилие.

- реклама -