терорист

Един от заловените в Испания терористи: Планирахме много по-мащабна атака

Членът на терористичната клетка, която извърши нападението в Барселона Мохамед Хули Чемлал призна, че той и другите заподозрени са планирали по-голям атентат.

Tова стана ясно днес, след като четиримата задържани бяха изправени пред испанския съд.

Екстремистите подготвяли удар в „Саграда Фамилия” в Барселона

21-годишният мъж, арестуван в къща в Алканар, твърди още, че нападенията на „Ла Рамбла“ в Барселона и Камбрилс са извършени след неуспех на първоначалния план, подготвян от няколко месеца насам.

Главният прокурор поиска Чемлал да бъде лишен от свобода без право на освобождаване под гаранция. Решението на съда ще бъде известно, след като свидетелски показания дадат и другите трима заподозрени.

заподозрени

Четирима от главните 12 заподозрени за терористичната атака в Барселона и опита за нападение в Камбрилс се изправиха днес пред испанския съд, след като останалите осем мъже бяха убити от полицията.

По-рано арестуваните влязоха в сградата на националния съд при засилено полицейско присъствие. Предстои магистратите да решат какви точно обвинения да повдигнат срещу тях заради трагедията от четвъртък вечер, която остави след себе си 15 загинали и 120 ранени.

Вчера испанската полиция ликвидира основния заподозрян за нападението – 22-годишния мароканец Юнес Абуяакуб.

На 17 август микробус се вряза в множеството на туристическата улица „Ла Рамбла“ в Барселона, в резултат на което починаха 15 души. Отговорност за атаката пое терористичната групировка „Ислямска държава“

- реклама -