Зинкин, Рибкин, дипломат, изгонен

Един от руските дипломати, обявен за персона нон грата, напусна България

Един от двамата руски дипломати в България, които бяха обявени за персона нон грата в понеделник заради обвинения в шпионаж, напусна страната. Това съобщиха за ТАСС от руското посолство в София. „Руският дипломат напусна територията на България в четвъртък.

Вторият дипломат, диагностициран с коронавирус, ще направи това веднага след възстановяване и получаване на отрицателен PCR тест. Българската страна, на която бяха представени необходимите медицински документи, потвърди съгласието си за тази принудителна стъпка“, поясни събеседникът на агенцията, цитиран от „Фокус“. 

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и посочи, че трябва да напуснат страната в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че „счита решението на българската страна за неразумно“.

На 19 март прокуратурата на републиката съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната, с подкрепата на ЕС и САЩ, са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник окръжният военен съд по искане на разследването постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция.

Руското посолство в България поиска всички спекулации по това дело да бъдат прекратени до съдебния процес. Дипломатическата мисия изрази увереност, че „процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство“.

- реклама -