Един от най-опасните терористи, водачът на джихадистите от „Боко Харам”, е ранен

Лидерът на „Боко Харам“ Абубакар Шекау е тежко ранен, след като се опита да се самоубие, за да избегне залавянето по време на сблъсъци с други джихадисти, съюзени с Ислямска държава, съобщи АФП.

Фракцията „Боко Харам“ на Шекау и бойци от „Ислямска държава в провинция Западна Африка”(ISWAP) е биеха в североизточния щат Борно, където бойците на ISWAP се превърнаха в доминираща сила в джихадистките бунтове в Нигерия, продължили повече от десетилетие.

За Шекау, който влезе в новините, когато хората му отвлекоха близо 300 ученички в Чибок през 2014 г., няколко пъти беше съобщавано, че е мъртъв, откакто „Боко Харам” започна бунта си през 2009 г.

След поредица от сблъсъци Шекау и някои от бойците му бяха обкръжени в сряда от джихадистите на ISWAP в Самбиса, горската крепост на „Боко Харам”, където поискаха той да се предаде, каза източник от разузнаването.

„За да избегне залавянето, Шекау се простреля в гърдите и куршумът минал през рамото му“, каза източникът и добави: „Той беше тежко ранен.“

Някои от хората му са успели да избягат с него в неизвестна дестинация, добави източникът.

Втори източник от разузнаването казва, че Шекау е бил критично ранен след взривяване на експлозиви в къщата, където се намирал със своите хора.

„Разследваме“ тези информации , заяви говорителят на армията на Нигерия Мохамед Йерима за Франс прес

- реклама -