мобилни оператори, цени, поскъпване
снимка: Pixabay

Един от мобилните оператори у нас все пак ще има право да увеличи цените

„Мобилните оператори изпратиха съобщение, че ще вдигнат цените от февруари, но това тяхно намерение е спряно със заповед на КЗП и Министерството на икономиката, тъй е като е нелоялна търговска практика. Тази заповед е въведена в предварително изпълнение, тя важи и те не могат да увеличат и с една стотинка таксата. „Виваком“ не подлежи на тази заповед, защото са поискали увеличение само за 2021 г.“

Това коментира пред журналисти в Народното събрание министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Причината само „Виваком“ да има право да повиши цените е, че заявката за поскъпване отговаря на правилата – индексиране с размера на инфлацията само за 2021 г. Останалите два оператора са поискали да индексират цените едновременно с инфлацията за 2020 г. и за 2021 г., обясни Нинова.

„Ако в договорите на останалите два оператора имат в договорите си предвидено увеличение за 2021 г., те могат да го направят също“, каза министърът.

Нинова коментира още, че вчера операторите са обжалвали заповедта.

„Ние ще чакаме съдебното решение, докато то не излезе те не могат да вдигнат цените“, поясни тя, като уточни, че заповедта на министерството и КЗП има предварително действие, т.е. вече е влязла в сила и може да бъде отменена само с решение на съда.

- реклама -