Един невъзможен герой – Шерлок Холмс на 130 години

На 1 януари легендарният детектив Шерлок Холмс стана на 130 години. На тази дата излиза първата повест на Артър Конан Дойл, в която се появява образът на гениалния и малко ексцентричен гений – „Етюд в червено“. В нея за първи път се появява и приятелят на Холмс – д-р Джон Уотсън. През неговите очи са разказани повечето истории за заплетените случаи.

На какво се дължи популярността на героя

Британската полиция, по онова време само на няколко десетки години, се състезава с частния детектив в разкриването на загадъчни престъпления. На пръв поглед битката изглежда като тази на Давид и Голиат. Как може любителят да се съревновава с добре смазаната държавна машина? На страната на полицията са и опитът, и репутацията. british_bobby

Истината обаче е, че през 80-те години на XIX в. институцията е сравнително нова и преимуществата й далеч не са така очевидни. По времето на Холмс постоянната полиция съществува в британската столица едва от 60 години. Заради особеностите на националния манталитет англичаните дълго време са смятали, че тази държавна структура ще ограничи гражданските им свободи. Особено като се вземе предвид, че в съседна Франция в продължения на столетия полицията е използвана за чисто политически цели.

Book Illustration Depicting Sherlock Holmes and Dr. Watson in a Train Cabin

Ловци на глави

В Англия вървят по свой път – с престъпността се борят “ловци на глави“. Откраднали са Ви важна вещ? Искате да си върнете откраднатото? Наемете специален човек и той ще свърши работата, а крадеца ще прати в затвора или на бесилото. Този механизъм, както се оказва, не работи много добре, защото ловците често влизат в сговор с крадците. 

Едва през 1820 година, когато нивото на престъпността в Лондон започва да заплашва стабилността на държавата, англичаните се съгласяват на по-малкото зло. През 1829 г. по улиците на града се появяват първите полицаи с черни цилиндри и сини униформи. Тяхна база става бившето шотландско посолство – Скотланд ярд.

Скотланд ярд

Криминалното разследване ще се появи едва през 1842 г. Англичаните продължават да изпитат недоверие към държавните следователи. През 1869 г. началникът на лондонската полиция Едмунд Хендерсън ще каже: „Огромни трудности стоят на пътя на развитието на криминалното разследване. Повечето англичани се отнасят към него с недоверие. То е чуждо на навиците и чувствата на нацията. Налага се следователите да работят тайно“.

Полицията работи мудно, постоянно е раздирана от корупционни скандали. Шерлок Холмс притежава своя картотека на престъпниците и престъпленията. Държавните органи ще се сдобият с такава едва пред 1870 г. За репутацията на английските дедективи може да се съди и от описанието на един от главните герои на романа „Около света за 80 дни“ на Жул Верн. Полицейският агент Фикс е описан като „тъп“, „подъл“, който два месеца и половина преследва лъжлива следа. Паметник на Шерлок Холмс в Лондон

И така, през 1887 г. Репутацията, опитът, историята и общественото мнение са на страната не на полицията, а на частните детективи. Нужен е само ярък персонаж. А такъв няма, въпреки че по онова време за детективите се пише много. И ето, появява се Шерлок Холмс. Той е нужен, защото полицията не се справя със ситуацията. Лондон е залят от вълна от кражби и убийства. Необходим е такъв персонаж, който ще действа, използвайки всички тогавашни достижения на науката.

 

Детектив от нов вид

Холмс е герой от нов вид. Той не защитава бедните, не спасява принцеси, въпреки че Дойл подчертава, че героят му е джентълмен. Той нарича разкриването на престъпления работа, от която да се издържаш, въпреки че понякога се заема със случаи напълно безкористно. Холмс е практически човек без емоции.

Шерлок Холмс

Да, той симпатизира на Уотсън, обича да свири на цигулка, пуши лула и взима наркотици, възхищава се на хитростта на Ирен Адлър. Но единственото, което наистина му харесва, е неговата работа. Всичко, което не е свързано с нея, не го интересува.

Така разочарованието от полицията прави един литературен герой популярен.

Впрочем „Етюд в червено“ не привлича особено вниманието на читателите, както и следващата повест с Холмс – „Знакът на четиримата“.

Етюд в червено

Но през юли 1891 г. Дойл започва да публикува кратки детективски разкази за приключенията на детектива в The Strand Magazine (през 1892 г. тези разкази виждат бял свят в сборника „Приключенията на Шерлок Холмс“).

Именно тогава четящата публика започва да се увлича по лондонския детектив, чиято популярност достига феноменални размери.

Кой стои зад Шерлок Холмс

Но кой е прототипът на легендарния детектив? Оказва се, че Холмс е събирателен образ от трима души.

Първият е професор от Единбурския университет, където Дойл учи медицина. Джоузеф Бел притежава удивителни дедуктивни способности, които му позволяват да прави светкавични изводи за пациенти, които често дори не е виждал. След години в свое интервю писателят ще признае: „Шерлок Холмс е литературно въплъщение, ако може да се каже така, на моите спомени за професора по медицина от Единбургския университет.“

Артър Конан Дойл

Освен това в писмо до Бел Дойл признава: „Безспорно именно на вас трябва да благодаря за Шерлок Холмс.“

Вторият „вдъхновител“ е прочутият единбургски съдебномедицински експерт, патоанатом, инспектор по общественото здравеопазване Хенри Литълджон. Той участва в разследванията на всяка катастрофа, трагична смърт или убийство, които се случват всекидневно в Единбург. Той пръв използва при разкриване на престъпленията отпечатъци от пръстите и снимки. Литълджон революционира следствените методи именно в годините, когато Конан Дойл твори своя герой.

Третият е самият Артър Конан Дойл. Не може да се каже със сигурност дали собствените способности на Дойл са го вдъхновили за създаването на Шерлок Холмс, или Холмс е подтикнал Дойл към изследване на реални наказателни дела…

Откъде идва името

Що се отнася до името и фамилията на най-знаменития измислен детектив, смята се, че те също са заимствани.

„Холмс“ е „подарък“ от добрия приятел на писателя Оливър Уендел Холмс, а „Шерлок“ се появява благодарение на любимия музикант на Дойл – Алфред Шерлок.

Бенедикт Къмбърбач
Бенедикт Къмбърбач в ролята на Шерлок Холмс

И така, 130 години след първата история за Шерлок Холмс, детективът ексцентрик остава един невъзможен герой. Мечта, която остава само в литературата.

 

- реклама -