рак

Един милион случаи на рак в Европа недиагностицирани поради пандемията

Близо един милион случаи на рак в цяла Европа са пропуснати да бъдат идентифицирани поради COVID-19, показва ново проучване.

Според данни, публикувани от Европейската организация за борба с рака (E.C.O), диагнозите не са поставени поради пандемията и наложените ограничения, съобщи Евронюз.

Председателят на ECO д-р Мати Аапро каза, че констатациите поставят вниманието върху въздействието на COVID-19 върху рака.

„Отчаяно се нуждаем от спешни мерки на най-високото ниво на европейската политика за справяне с изоставането в борбата с рака, за възстановяване на доверието в раковите служби и за справяне с недостига на работна сила/доставки“, каза Аапро.

Според проучването до 1 на всеки 2-ма души с потенциални ракови симптоми, не са били спешно насочени за диагностика, а 1 на всеки 5 пациенти с рак в Европа все още не получава хирургично или химиотерапевтично лечение, от което се нуждае.

Професор Марк Лоулор, изследовател на рака от Университета в Белфаст, каза пред Евронюз, че изследването е установило, че са пропуснати и милиони тестове за скрининг на рак.

„Има също така значителна загуба на липсващи скринингови тестове. В Европа по време на пандемията не са извършени около 100 милиона“, обясни Лоулор. „И това, до което може да се стигне, е отлагане на диагнозата. А ако ракът се диагностицира на по-късен етап, това означава, че е много по-трудно да се лекува и има много повече риск хората да умрат от болестта. И също така установихме, че един на всеки пет пациенти с рак в Европа все още не получава хирургичното или химиотерапевтично лечение, от което се нуждае“.

Клиничните изпитвания и изследванията на рака също са спрели поради COVID. Някои се опасяват, че 18 месеца напредък могат да бъдат загубени.

Евродепутатът Триле-Реноар казва, че е време отново да поставим истински фокус върху пациентите с рак и изследванията на рака.

„Пациентите с рак са двойно наказани по време на тази пандемия“, каза Триле-Леноар. „Първо, поради своята болест и трудното лечение, а също и защото по време на заключването са били ефективно лишени от определен брой посещения в болницата, които им позволяват диагностициране или лечение.“

Тя добави: „ЕС ще се опита в бъдеще да защити по-добре пациентите с рак и с хронични заболявания, ако криза като тази възникне отново. Трябва да продължим да оценяваме въздействието на COVID върху тези видове заболявания, а също така трябва да продължим това, което правим, и да дадем приоритет на ваксините за пациенти с рак, които са особено уязвими.“

- реклама -